Menu

5 tips om je zeilen goed te onderhouden

Als vervend zeiler wil je natuurlijk dat jouw zeil zo lang mogelijk in een goede conditie blijft. Maar een zeil krijgt door de jaren heen veel te verduren, denk hierbij aan de regen, wind, insecten en vogels. 

5 tips om je zeilen goed te onderhouden

Als vervend zeiler wil je natuurlijk dat jouw zeil zo lang mogelijk in een goede conditie blijft. Maar een zeil krijgt door de jaren heen veel te verduren, denk hierbij aan de regen, wind, insecten en vogels. Daarnaast kan zout (uit de lucht) er voor zorgen dat de kleine vezeltjes van het zeil doorgesneden worden. Door het zeil op de juiste manier te onderhouden kun je er voor zorgen dat de levensduur aanzienlijk vergroot wordt. Hieronder 5 tips om jouw zeilen goed te onderhouden.

  1. Spoel loszittend vuil direct van het zeil af met water. (bijvoorbeeld met een tuinslang of een gieter. nooit een hogedrukreiniger)
  2. Resterend vuil (stof en roetdeeltjes) kan met een 5% oplossing van fijnwasmiddel verwijderd worden. De oplossing met behulp van een sprayfles royaal op het zeil aanbrengen. Vervolgens moet de oplossing 15 – 30 minuten inwerken. Na een half uur kan het zeil afgespoeld worden met schoon water.
  3. Oefen tijdens het schoonmaken geen druk uit op het zei. Zo voorkom je schuurplekken.
  4. Als de zeilen schoon zijn is het verstandig om deze meerdere keren met schoon water af te spoelen, zodat alle resten van het gebruikte reinigingsmiddel verwijdert worden.
  5. Last but not least. Na afloop het zeil laten drogen en deze pas oprollen als hij volledig droog is.

Bovenstaande tips zullen jou helpen bij het onderhouden van je ze zeil. Door de tips te gebruiken zal de kwaliteit van jouw zeil aanzienlijk langer goed blijven.  Daarnaast zijn er ook methoden die je absoluut niet moet toepassen. Gebruik bijvoorbeeld nooit groene zeep om je zeil te wassen. Daarnaast raden wij af om je zeil in de wasmachine te wassen. En geven wij altijd het advies om niet te lang te wachten met de reiniging van het zeil.

Mocht je nog vragen hebben over het onderhouden van jouw zeil, neem dan gerust contact op met één van onze specialisten.

Wij helpen je verder

Motorboot

Een boottent op maat gemaakt!

Offerte opvragen

Zeilboot

Op zoek naar een kap voor je zeilboot?

Offerte aanvragen

Gerelateerd aan 5 tips om je zeilen goed te onderhouden